1 dec 2021

Riedel start een samenwerking met stichting Veluwefonds om de Veluwe nóg mooier en sterker te maken

Riedel hecht grote waarde aan duurzaam ondernemen, bijvoorbeeld door koploper te zijn op het gebied van duurzame fruitketens en door gebruik te maken van bio-based verpakkingen. Nu zet Riedel een volgende mooie stap: een samenwerking met het Veluwefonds. Het Veluwefonds ondersteunt initiatieven die de Veluwe nóg mooier en sterker maken. Beide partijen willen elkaar versterken in hun ambities door te starten met het project ‘’natte natuur’’ op Middachten.

Landgoed Middachten

Landgoed Middachten is gelegen op de hoge gronden van de Veluwe als in de uiterwaarden van het dal van de Gelderse IJssel. Het landgoed is ongeveer 1000 hectare groot en kan worden onderverdeeld in 3 gebieden: de uiterwaarden, de bronbossen met het kasteel, tuin en park en het noordelijk gedeelte bestaande uit opgaand bos. Op deze 1000 hectare is er ongeveer 62 meter aan hoogteverschil.  

Wateroverlast

Het water heeft tijdens regenval genoeg tijd om langzaam de bodem van de verschillende bosvakken in te trekken. Echter is dat anders op de wegen en paden die rond de Tweede Wereldoorlog zijn verhard. Het water kan hierdoor moeilijk de bodem intrekken, waardoor deze wegen en paden tijdens regenval fungeren als een snelle waterafvoer naar lage gelegen gronden. Dit neemt het nodige puin mee naar beneden. Dit heeft tot gevolg dat wegen kapot spoelen, wildroosters volslippen en er overlast ontstaat op de spoorlijn.

Project ‘’natte natuur’’

Het op een juiste wijze afvoeren van water is van groot belang voor de bomen en vegetatie. Om het water juist ten gunste van de natuur te benutten, is er een waterdrainage bedacht voor de wegen die op hellingen zijn gelegen. De waterafvoerkanalen worden 4.30 meter lang, gemaakt van Cortenstaal en dwars en schuin op de paden gelegd. De onderzijde van het kanaal is breder dan de bovenzijde, waardoor het materiaal dat er in valt genoeg ruimte heeft om tijdens regenval weg te spoelen. Dit voorkomt verstoppingen. Uiteraard is er met regelmaat onderhoud nodig.

De samenwerking

Riedel gaat de komende drie jaar samenwerken aan projecten ten bate van de ‘’natte natuur’’ op de Veluwe. Deze samenwerking bestaat uit 2 tot 3 projecten per jaar die Riedel zal gaan financieren. Het Veluwefonds zal de werving, selectie en begeleiding van de projecten uitvoeren. Riedel en het Veluwefonds spreken de wens uit om de prettige samenwerking die tot heden is ervaren de komende 3 jaar te behouden en bevorderen.

Riedel is trots en blij om zo’n mooi initiatief te mogen ondersteunen.